شکاف دیجیتال بیانگر نابرابریهای موجود در زمینۀ دسترسی به ارتباطات و فناوری اطلاعات است. این شکاف مانعی برای دسترسی به منابع سیاسی، اقتصادی و اجتماعی است. با توجه به این که همواره اقدامات زیادی در سطح دنیا بهمنظور کاهش میزان شکاف اینترنتی و دیجیتالی صورت میگیرد، این شکاف با سرعت بیشتری در حال رشد است.
دو نابرابری عمده در زمینۀ شکاف دیجیتال، نداشتن دسترسی به تکنولوژیهای ارتباطات و اطلاعات و همچنین نداشتن دانش لازم برای استفاده از اینترنت است. شکاف دیجیتال تأثیرات اقتصادی، آموزشی و اجتماعی را بهدنبال دارد.
اقدامات ایرانسل
یکی از اصلیترین راهکارهای کاهش شکاف دیجیتال، افزایش ضریب نفوذ اینترنت است. ضریب نفوذ اینترنت با توجه به تعداد کاربران اینترنت در یک منطقۀ جغرافیایی، شهر، کشور یا سازمان و مقایسۀ آنها با تعداد کل افراد در گروه هدف محاسبه میشود. منظور از اینترنت، پوشش ارتباطی صرفاً ۲G نبوده و اینترنت پرسرعت مدنظر است؛ چرا که زیرساختهای ارتباط دیجیتال وابسته به اینترنت پرسرعت است. در همین راستا شایان ذکر است که جمعیت تحت پوشش شبکۀ ارتباطی ایرانسل بیش از ۹۱ درصد و جمعیت تحت پوشش شبکۀ اینترنت پرسرعت بیش از ۸۲ درصد جمعیت کشور است.
ایرانسل نقش خود را در کاهش شکاف دیجیتال در هر سه سطح زیرساخت، بستر و فناوریهای شبکه و تمام سرویسها و پلتفرمهای دیجیتالی، ایفا میکند.
گسترش 5G و نسل آیندۀ اینترنت
فناوری نسل پنجم تلفن همراه توسط ایرانسل وارد ایران شد تا مردم از سرعت بالاتر، پایداری بیشتر و ضریب تأخیر کمتری بهرهمند شوند. ایرانسل از سال ۱۳۹۵، مطالعه روی این فناوری جدید را با همکاری مراکز دانشگاهی داخلی و شرکتهای معتبر بینالمللی آغاز کرد و در سال ۱۳۹۶ توانست نمونهای از شبکۀ کامل 5G را آزمایش کند. ایرانسل نخستین سایت تجاری 5G را اول مرداد ۱۳۹۹ با همکاری وزارت ICT راهاندازی کرد و توانست در همان سال تعداد این سایتها را به هفت برساند. ایرانسل در سال ۱۴۰۰ به سرعت ۳.۹۰۹ گیگابیت بر ثانیه، در شبکۀ واقعی و تجاری نسل پنج، دست یافت.